Fullmakt i bank

Bankfullmakt – en fullmakt för bankärenden. En bank kräver som regel alltid att bankfullmakten är både skriftlig och bevittnad (läs mer om formkrav för en fullmakt).

Om banken skulle hysa tvivel om att man har återkallat fullmakten, eller att fullmäktigen, d.v.s. den som fått fullmakt, har överskridit sin befogenhet, eller att fullmakten är förfalskad, bör banken kontakta fullmaktsgivaren och förvissa sig om att allt är i sin ordning. Banken har nämligen en skyldighet att alltid försäkra sig om att en utbetalning sker till rätt person. I annat fall kan banken bli skadeståndsskyldig om det senare visar sig att fullmakten t.ex. var återkallad då rättshandlingen företogs.

Fullmakter för för följande bankärenden:
– fullmakt för uttag på bankkonto
– fullmakt för insättning på bankkonto
– fullmakt till bankfack
– fullmakt för borgensförbindelse
– fullmakt för pantförskrivning eller liknande

Banken har därför rätt att vidtaga kontrollåtgärder vid misstanke om att allt inte är korrekt. På banken kan man få en särskild fullmaktsblankett. Banken behåller alltid originalfullmakten.

Fullmakt Swedbank
Fullmakt SEB
Fullmakt Nordea

4 reaktioner på ”Fullmakt i bank”

 1. Hej
  Önskar avsluta min fars bankkonton hos er. Har betalat hans räkningar efter dödsfallet juli 2014 med legitimation samt registerutdrag / dödsfallsintyg o släktutredning. Räcker detta för att avsluta de två kontona eller behövs fullmakt o var finner jag i så fall den? Jag har två bröder.
  Mvh
  Eva Runefelt

 2. Ni kan ta bort att SEB har fullmaktsblankett.
  Moment 22:
  Jag kontaktade SEB om en sådan blankett och fick till svar att de inte har en sådan. ”Fullmaktsgivaren ska själv kontakta banken om att erhålla en sådan”, fick jag som svar.
  I mitt fall är fullmaktsgivaren min demente far, som inte är kapabel att ta denna kontakt, just därför är behovet att fullmaktsblankett akut.
  Jag kan alltså inte hjälpa min far eftersom min far inte är kapabel att kontakta banken för att ge mig fullmakt att hjälpa min far.
  Pffft!

 3. Min man är sjuk och inlagd på isolerad avd. Han är dåligt fysiskt men helt klar mentalt.
  Han vill ge mig fullmakt till vår bank. Hur gör man?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.